La candidatura Triem Vilafamés-Compromís, quan governe l’Ajuntament, actualitzarà periòdicament les classificacions dels terrenys i els valors cadastrals, perquè no es produeixen situacions injustes com l’actual en alguns polígons que, sense estar urbanitzats, paguen l’IBI com a urbans.

Des de 2007, la legislació reconeix únicament dues situacions en relació als terrenys d’un municipi, sòl rural i sòl urbanitzat. S’entén com a sòl urbanitzat el que forma part efectiva de la xarxa de vials i està dotat realment dels serveis propis del nucli de població. Aquestes són les raons que es desprenen de la sentència del Tribunal Suprem de l’any 2014. Aquesta sentència considera que a efectes cadastrals i de pagament d’IBI perquè una zona es considere urbanitzada és necessari que s’haja iniciat el desenvolupament urbanístic, cosa que no s’ha produït en diferents zones al voltant de Vilafamés que paguen IBI urbà.

En aquesta situació es troben diferents zones de bancals adjacents al nucli de Vilafamés, com és el cas de les parcel·les que, a més a més, s’han utilitzat durant els últims anys com aparcament públic de vehicles. Les finques situades a la zona coneguda com les Alqueries del Batle estan pagant com a finques urbanitzades quan realment són finques rurals, sense infraestructures de carrers, ni electricitat, ni sanejament. Els propietaris d’aquestes parcel·les estan suportant una càrrega fiscal molt superior a la que per justícia els toca perquè els terrenys no tenen el valor patrimonial que se’ls ha adjudicat. Segons la sentència, en aquests casos es vulnera el principi de capacitat econòmica que figura a la Constitució (l’article 31.1), ja que per a calcular el valor cadastral s’ha de prendre com a referència el valor de mercat i, en cap cas, el primer pot superar al segon.

Encara que les competències corresponen a les comunitats autònomes, els ajuntaments poden escometre les reclassificacions que creguen convenients, però ni l’actual corporació municipal de Vilafamés ni la Generalitat Valenciana han tingut la voluntat política de modificar aquesta situació clarament injusta. Com ja vam informar, aquest és un cas d’insolvència política per part de l’equip de goven que no ha actuat des de 2007, i posa de manifest el seu ànim recaptatori. Triem Vilafamés-Compromís actualitzarà els valors cadastrals d’acord amb les sentències judicials i frenarà aquesta situació que perjudica de forma injusta l’economia d’uns quants veïns del nostre poble.

Més informació a l’article de les juristes Blanca Lozano Cutanda i Ana López Muiña: “Para que el suelo urbanizable sea considerado urbano a efectos catastrales, y pague IBI como tal, es necesario que se haya iniciado su desarrollo urbanístico (STS de 30 de mayo de 2014)”