COVA MATUTANO: S’HA DE FICAR EN VALOR

UN ALTRE PROJECTE ABANDONAT PEL PP

  Ja fa un grapat de legislatures, l’Ajuntament de Vilafamés va comprar el molí i casa Matutano. El motiu no era altre que aconseguir, amb la mateixa operació, ser propietari del jaciment epipaleolític de la cova que hi ha en aquesta propietat donada la seua gran importància.

 Amb l’adquisició,  la casa passava a ser el lloc idoni per convertir-la en museu i mostrar les troballes arqueològiques que ens van deixar els pobladors d’aquestes terres de 10.000 anys arrere però, tot i que les troballes efectuades eren impressionats: pedres gravades amb imatges d’animals, atzagaies cisellades, centenars de peces de sílex utilitzades com a ferramentes i moltíssima informació sobre la fauna i la flora de l’època que ajuden a conéixer l’evolució de la vida de l’ésser humà en el trànsit d’una societat nòmada que vivia de la cacera i la recol·lecció a una societat sedentària dedicada a l’agricultura i la ramaderia, de tot açò res podem veure ara a Vilafamés.

 El projecte que pretenia convertir la casa en un Museu Arqueològic era encisador, i encara ho és si, a més, es contempla la proximitat del jaciment de la cova del  tossal de la Font, amb la nostra avantpassada més antiga i tot el potencial que pot aportar a la interpretació del nostre passat.

 Entenem que  el museu  estimularia el coneixement de la nostra prehistòria, ens faria estimar el nostre patrimoni i podia convertir-se en un lloc de referència i d’estudi d’aquesta època que atraguera un turisme especialitzat i de qualitat.

 Amb eixa idea es va aconseguir iniciar la rehabilitació de la casa però, malauradament, no ha interessat a d’aquells que ens han regit aquestes darreres legislatures, el PP, i això que estàvem en el temps de l’abundància i els grans fasts. Potser siga perquè en aquells temps llunyans es treballava sobre ossos i pedres i a d’aquests governants els interessava més el dringar dels diners.

 Malgrat tot, faltaria més, s’inicià el procediment per declarar aquest jaciment Bé d’Interés Cultural (BIC) i es presenten informes i paperassa,  però la realitat és que, una vegada presentada la petició, ningú no ha tingut interés per veure per què no anava avant el procediment, i el desinterés dels nostres representants d’ací del poble i d’allà, la Conselleria del Partit Popular, ha portat a què decaiga la petició i  no siga BIC.

 La DESIDIA dels antics equips de govern, l’abandó, la despreocupació sobre aquest patrimoni propi, la falta de diligència i la deixadesa en la seua obligació ha conduït, entre altres coses a què Vilafamés no puga demanar subvencions a comptes de l’1’5% que el Ministeri de Foment dedica a la compra, la conservació i restauració del patrimoni històric a través de l’execució d’un dels seus programes com el que acull les reformes dels BIC amb valor històric o el de parcs i jaciments arqueològics que inclou la millora o execució de nous museus.

 És evident que sobre el jaciment i la casa es pot actuar invertint des de partides propvinents d’altres fonts (municipals, de diputació o de  la Generalitat) però també és cert que no podem tancar cap porta que puga beneficiar a la recuperació i valoració d’un patrimoni tan ric com el de Vilafamés i el que s’ha de fer és acudir a tots els fons possibles.

 Per això, TRIEM VILAFAMÉS-COMPROMÍS, i en aquesta línia està treballant el Regidor de Cultura Longi Gil,  es compromet a:

  • Iniciar de cap de nou l’expedient de declaració de BIC.
  • Fer el seguiment de la seua tramitació fins la declaració de Bé d’Interés Cultural.
  • Defensar el projecte d’un Museu especialitzat en el paleolític que mostre i explique, en el context de l’època, la vida d’aquells pobladors a partir de les troballes realitzades.
  • Buscar totes les línies de finançament que contribuesquen a tal fi.
Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *