El govern de la Generalitat ha de participar pressupostàriament en la gestió i promoció de la pinacoteca vilafamesina. Aquesta és la política que Triem Vilafamés-Compromís vol impulsar des de l’Ajuntament.

Museu pati 2

 

 

 

Triem Vilafamés-Compromís reclamarem tant a la Generalitat Valenciana com al Govern central perquè s’impliquen en la revitalització del Museu d’Art Contemporani “Vicente Aguilera Cerni” (MACVAC) fent valdre el propi valor artístic i patrimonial de l’obra que conté. Però, a més a més del contingut artístic, també compta amb altres valors afegits que hem de tindre en compte. El primer és la Casa del Batle que l’alberga, un fantàstic palau gòtic inserit al nucli antic de Vilafamés, un conjunt arquitectònic i paisatgístic declarat Bé d’Interés Cultural (BIC). I per si això fora poc, hem de remarcar també l’existència del Centre de Documentació Internacional (CIDA) que ofereix als investigadors internacionals un dels més valuosos arxius documentals sobre art contemporani del món, un conjunt de diferents tipus de documents que durant anys va recopilar el crític d’art Vicente Aguilera, director-fundador del Museu.

El MACVAC ha sigut un referent internacional de la producció artística de la segona meitat del segle XX, amb uns fons de 400 artistes representats, i té condicions per continuar en l’avantguarda si es reactiva amb idees renovades, com les que pot aportant l’actual directora, Rosalia Torrent. El primer director i fundador del MACVAC, Vicente Aguilera, va idear una fórmula molt peculiar, a través de la qual, les obres són cedides pels autors i estan en venda al públic, de manera que sense invertir en obres d’art s’ha pogut reunir una esplèndida col·lecció artística. Els autors no sols tenen la possibilitat de vendre sinó també de renovar l’obra quan ho consideren convenient, això afegeix un altre element importantíssim de renovació permanent de l’exposició.

Però aquesta renovació no s’acaba d’aconseguir ja que, en les sales del Museu encara es poden vore moltes de les obres d’autors vius que el van inaugurar fa uns 40 anys. Els Estatuts vigents que defineixen el MACVAC cal reformar-los perquè les circumstàncies històriques actuals responen a nous criteris de gestió. La direcció ha de poder actuar de forma autònoma i professional. El Museu no pot dependre quasi exclusivament de les aportacions anuals dels 6.000 euros de l’Ajuntament i dels 60.000 de la Diputació, s’ha d’involucrar també a la Generalitat Valenciana. Si volem que el Museu siga un motor que impulse el turisme cultural de qualitat, el govern de la Generalitat ha de participar pressupostàriament en la gestió i promoció de la pinacoteca vilafamesina. Aquesta és la política que Triem Vilafamés-Compromís vol impulsar des de l’Ajuntament.